Alimente permise si interzise in hipertensiunea arteriala

Detalii
Comentarii
Galerie foto

In tratarea majoritatii bolilor baza de plecare o reprezinta dieta. Si in cazul hipertensiunii arteriale exista alimente care ajuta la scaderea si mentinerea acesteia in parametri normali, asa cum, exista, desigur, si alimente care o provoaca. De aceea, vom vorbi despre aceste alimente si vom incepe cu sarea, care trebuie consumata in cantitati foarte mici, deci este de evitat adaugarea ei la mancare sau cumpararea de alimente care o contin. De asemenea, sunt de evitat alimentele ce contin bicarbonat de sodiu sau care sunt tratate cu nitrat de sodiu (carne sau peste afumat). La farmacii exista inlocuitori de sare ce au in componenta magneziu si potasiu, minerale care ajuta la scaderea tensiunii. Alimentatia hipertensivilor trebuie sa fie saraca in grasimi si calorii. Alimentele de evitat, in acest caz, sunt: prajelile, carnea grasa, branza, dulciurile, margarina, untul etc. In schimb, sunt permise carnea slaba (la gratar), pestele si carnea de pui sau curcan fiarta, preparata la cuptor sau pe gratar, branza fara sare sau laptele degresat. Sunt recomandate, de asemenea, alimente bogate in fibre, amidon si potasiu precum fructele (in special bananele si rosiile), legumele, orezul, cerealele, fasolea uscata sau mazarea. Acizii grasi esentiali, benefici scaderii tensiunii arteriale se gasesc in pestele gras, seminte, nuci sau ulei de masline. De asemenea, usturoiul este indicat in acest scop, ajutand la dilatarea vaselor de sange. Dintre obiceiurile nocive, sunt de evitat fumatul si consumul de cafea, iar alcoolul trebuie baut in cantitati moderate.