Dieta Dukan, cura de slabire pe baza de proteine

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Creata de nutritionistul francez Pierre Dukan, aceasta dieta ce ii poarta numele a devenit, de-a lungul timpului, metoda preferata a multor vedete de a-si modela silueta intr-un mod sanatos.

Dieta Dukan se axeaza pe o gama restransa de alimente bogate in proteine, insa nelimitand cantitatea in care acestea pot fi consumate. Slabirea se va face treptat, in doua etape, iar mentinerea greutatii dorite in alte doua, dar efectul va fi spectaculos si de lunga durata.

Etapa de atac 

Aceasta etapa dureaza pana la 10 zile, scopul sau fiind acela de a elimina retentia de apa din corp. In acest timp se vor consuma doar proteine, aflate in carnea de vita sau de vitel (fara grasime), in carea de pui sau curcan (fara piele), in peste, fructe de mare, oua si lactate degresate. De asemenea, este necesar sa se consume o lingura si jumatate de tarata de ovaz pe zi si sa se bea cel putin un litru si jumatate de lichide (apa, cafea fara zahar, ceai).

Etapa de croaziera

In aceasta etapa intra „in scena” si legumele. Se va alterna o zi (sau mai multe) de proteine cu o zi (sau mai multe) de proteine + legume, pe toata perioada. Legumele ce pot fi mancate sunt rosiile, castravetii, ridichile, vinetele, ardeii, dovleceii, toate tipurile de salata, spanacul, sparanghelul, prazul, fasolea verde, ciupercile, varza, telina, feniculul si, mai rar, sfecla si morcovii. Acestea se pot consuma crude, fierte sau preparate la aburi. Nu sunt permise: porumbul, orezul, cartofii, fasolea, mazarea sau lintea. De asemenea, se vor manca 2 linguri de tarata de ovaz pe zi.

In aceasta perioada se pierde cam 1 kg pe saptamana, iar etapa va dura pana la atingerea greutatii dorite.

Etapa de consolidare

Aceasta etapa dureaza cate 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut in timpul etapelor precedente. Se vor manca in continuare proteine si legume, fiind permisa si o portie de fructe pe zi (un fruct sau o ceasca pentru fructele mici), doua felii de paine integrala pe zi, o portie de branza, iar  o data sau de doua ori pe saptamana se pot manca paste, mamaliga, orez sau cartofi. In aceasta etapa se poate manca si carne de porc sau miel, insa fara grasime. De asemenea, se vor consuma 2 linguri de tarate de ovaz pe zi, multa apa, iar o zi pe saptamana se vor manca doar proteine.

Etapa de stabilizare

Pentru a mentine greutatea la care s-a ajuns cu atata „truda”, trebuiesc respectate cateva reguli simple: desi se vor putea manca orice fel de alimente, in zilele de joi se vor consuma doar proteine. Se vor consuma 3 linguri de tarate de ovaz pe zi, apa din belsug si se va face cat mai multa miscare. (foto: womenshealthmag.com)