Dieta fara gluten nu este o cura de slabire sanatoasa

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Dieta fara gluten este recomandata persoanelor afectate de boala celiaca (enteropatia glutenica), o afectiune genetica in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire, cauzate de consumul de gluten.

Aceasta afectiune se manifesta indeosebi prin balonare, dureri abdominale, diaree, scadere in greutate, senzatie de slabiciune si varsaturi, iar printre efectele neplacute pe care le poate produce in timp se numara infertilitatea, osteoporoza, pubertatea intarziata, infectiile respiratorii, tulburarile de memorie si concentrare sau anumite probleme de natura psihica, precum depresia in cazul adultilor, sau iritabilitatea la copii.

Multe persoane apeleaza la dieta fara gluten pentru a slabi, acest lucru fiind, insa, nerecomandat, daca nu exista o intoleranta la acesta. Glutenul este o proteina intalnita in unele cereale, printre care graul, ovazul sau orzul, iar renuntarea la acestea duce la un deficit de fibre, fier, fosfor, zinc, folat, tiamina, calciu sau vitamina B12. In plus, preparatele din comert fara gluten au mai multe calorii, avand un continut mai mare de zahar si grasimi.

Pentru cei care sufera de boala celiaca, alternativele la fainurile cu gluten sunt cele de hrisca, porumb, orez, soia, chia, mei, tapioca, quinoa, sau chiar fainurile de alune sau migdale. (foto: oe24.at)