Hrisca, medicament naturist impotriva diabetului

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Confundata adesea cu cerealele, desi se inrudeste cu rubarba, stevia creata sau macrisul, hrisca este un aliment – medicament care contine putine glucide, fara a contine gluten, care mentine nivelul de glucoza din sange in limite normale si previne aparitia diabetului de tip 2.

Hranitoare si aromata, hrisca este o sursa importanta de proteine, fibre, minerale precum fier, zinc, seleniu sau calciu, dar si de vitamine, printre care vitamina E sau vitaminele B1 si B2, reprezentand o alternativa la cereale pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten.

In hrisca se gaseste o cantitate mare de antioxidanti, care fortifica organismul atat in fata bolilor cu caracter sezonier (gripa, raceala), cat si in fata celor mai grave, cum ar fi cancerul.

Ea se foloseste in diete pentru slabit, acolo unde, impreuna cu kefirul, asigura un echilibru nutritional optim, previne depresia, stimuland cresterea secretiei de dopamina, scade colesterolul si mentine tensiunea arteriala in parametri normali.  

Semintele de hrisca se pot consuma inmuiate, fierte sau sub forma de faina, aceasta din urma folosind, pe langa prepararea diverselor produse (paine, biscuiti, taietei etc.), si la calmarea durerilor de stomac. In acest scop se toarna jumatate de pahar de apa fierbinte peste doua lingurite de faina de hrisca (neprajita), se amesteca, iar continutul se bea incet dupa cateva minute.