Indulcitori naturali

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Daca doriti sa scapati de efectele nocive ale zaharului, printre care si kilogramele in plus, inlocuiti-l cu un indulcitor natural. Numitorul comun al celor prezentati mai jos este indicele glicemic redus insa, in ceea ce priveste caloriile, selectia trebuie facuta cu atentie.

Xilitolul

Desi denumirea te duce cu gandul la un medicament, xilitolul este un indulcitor natural cu o capacitate de indulcire asemanatoare cu a zaharului, dar cu indice glicemic foarte scazut. Acesta contine o cantitate mare de minerale, protejeaza dantura, previne osteoporoza si este indicat in dietele persoanelor care sufera de diabet. Xilitolul este foarte slab caloric, fiind recomandat si celor care doresc sa slabeasca.

Extractul de stevie

Obtinut din frunzele unei plante numita stevia rebaudiana, acest indulcitor poate inlocui zaharul atat in cafea, cat si in alte preparate. Extractul de stevie are indice glicemic mic si aproape zero calorii, fapt ce il recomanda in dieta diabeticilor, dar si in curele de slabire.

Siropul de artar

Siropul de artar pur, extras din scoarta copacului cu acelasi nume, pe langa indicele glicemic redus contine antioxidanti cu proprietati antibacteriale si minerale, precum calciu, zinc, potasiu, fosfor, seleniu, magneziu sau mangan. El previne diabetul si imbatranirea, regleaza nivelul de colesterol, protejeaza inima si este benefic in problemele digestive. Siropul de artar are mai putine calorii decat mierea si tot atatea calorii cat zaharul.

Nectarul de agave

Extras din Agava Albastra, o planta originara din Mexic, acesta este un indulcitor cu mai multe calorii decat zaharul, dar si cu o putere de indulcire mai mare. El are un indice glicemic foarte mic, dar un continut ridicat de fructoza si carbohidrati, drept pentru care se recomanda ca nectarul de agave sa fie consumat cu moderatie. Este indicat persoanelor care depun eforuri fizice si intelectuale mari.