Leurda (usturoiul salbatic), detoxifiant de primavara

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Numita si usturoita, usturoi salbatic, de padure sau al ursului, datorita gustului asemanator usturoiului, leurda este o planta ce creste, indeosebi, in padurile rare, in luna martie si inceputul lunii aprilie. De la aceasta se culeg, in special frunzele, si, mai rar, bulbii. Ea poate fi folosita cruda, in salate, sau sub forma de tinctura sau ulei. Leurda este un excelent detoxifiant de primavara, avand proprietatea de a curata sangele, plamanii si tractul digestiv. Ea contine substante ce scad eficient nivelul colesterolului negativ (LDL), in acest scop fiind recomandata sub forma de salata, de doua-trei ori pe zi, timp de trei saptamani. Salata este folosita, de asemenea, in tratamentul varicelor, hemoroizilor, astmului, constipatiei, infectiilor urinare, racelii, gripei sau durerilor musculare. Tinctura de leurda se foloseste, ca si uleiul, pentru scaderea tensiunii arteriale, in tratarea aterosclerozei, cardiopatiei ischemice (cu rol in prevenirea infarctului), flebitei si tromboflebitei.