Mazarea verde reprezinta cea mai bogata sursa vegetala de proteine. Ea contine 80 la suta proteine cu un profil optim de aminoacizii esentiali si nonesentiali: arginina, lizina, glutamina, leucina, izolecina si valina. Cele mai multe concentrate proteice contin, zer, cazeina si oua, ingrediente care nu sunt consumate de vegetarieni sau persoane care au diferite restrictii. Proteina din mazare este cea mai accesibila si sanatoasa alternativa la sursele animale de proteine. Este saraca in grasimi si carbohidrati. Nu contine, gluten sau lactoza, fiind ideala pentru persoanele care au alergii la astfel de ingrediente.
Arginina pentru formarea si dezvoltarea muschilor
Arginina joaca un rol major in formarea tesutului muscular, deoarece ajuta la sinteza hormonilor de crestere, a creatinei si oxidului nitric. Proteina din mazare contine 8,7 la suta arginina, mai mult decat, albusul de ou (care contine 5,1 la suta), cazeina (cu 3,8 la suta arginina) sau zerul (care contine 2,3 la suta).
Mazarea si alte surse proteice
Lizina si glutamina sunt prezente in cantitati mari in mazare si, din aceast motiv, mazarea poate fi combinata cu alte surse de proteine, cum ar fi orezul si graul, sarace in lizina, dar bogate in cisteina si metionina. Leucina, izoleucina si valina, aminoacizi care ajuta la mentinerea masei musculare pe durata unei diete cu aport redus de calorii, reprezinta 18 la suta din continutul de aminoacizi prezenti in proteinele din mazare.
Avantajele consumului de proteine din mazare
- mazarea reprezinta cea mai bogată sursa vegetala de proteine;
- proteinele din mazare pot fi recomandate persoanelor cu intoleranta sau alergie la produsele lactate si/sau cele care contin gluten, precum si celor ce urmeaza o dieta vegan;
- sunt usor de digerat, ceea ce conduce la o mai buna absorbtie a aminoacizilor componenti;
- viteza de digerare este intermediara intre cea a proteinelor din zer, digerate mai rapid, si cea a cazeinei.