Alimentatie, diete, regim

  • Digestie usoara dupa masa de Paste

    Dupa o lunga perioada de post, masa de Paste ne imbie cu multe bunatati care, consumate in exces sau de catre persoane ce sufera de anumite afectiuni, pot provoca neplaceri. De altfel, carnea de miel, nelipsita din alimentatia majoritatii in aceasta perioada, nu este tocmai usor de digerat. Aceste probleme pot fi, insa, evitate daca: - mancam putin, la intervale mari de timp - eliminam alimentele bogate in amidon precum... Citeste mai mult

  • Alimentatie sanatoasa in Postul Pastelui

    Postul Pastelui este cel mai lung post al Bisericii Ortodoxe, de aceea o alimentatie echilibrata, sanatoasa, poate feri organismul de multe neplaceri. Astfel, una dintre regulile de baza pentru o alimentatie corecta este respectarea orelor celor cinci mese ale zilei, trei principale si doua gustari. Intrucat consumul de carne trebuie inlocuit cu altceva, ideala in acest scop este soia, care contine suficiente proteine vegetale. Citeste mai mult

  • Leurda (usturoiul salbatic), detoxifiant de primavara

    Numita si usturoita, usturoi salbatic, de padure sau al ursului, datorita gustului asemanator usturoiului, leurda este o planta ce creste, indeosebi, in padurile rare, in luna martie si inceputul lunii aprilie. De la aceasta se culeg, in special frunzele, si, mai rar, bulbii. Ea poate fi folosita cruda, in salate, sau sub forma de tinctura sau ulei. Leurda este un excelent detoxifiant de primavara, avand proprietatea... Citeste mai mult

  • Sucuri din legume

    Sucurile din legume sunt o sursa de «viata» incontestabila, oferind corpului energia de care are nevoie si favorizand eliminarea toxinelor din tesuturi. Usor de asimilat, sucurile de legume contin enzime vii, demonstrandu-si eficienta in tratamentul unor boli grave precum scleroza in placi, cancerul sau leucemia. De asemenea, sunt folosite in tratamentul obezitatii, al bolilor cardio-vasculare... Citeste mai mult

  • Bucuresti: Atelier de nutritie la Fundatia Calea Victoriei

    Joi, 10 martie, de la ora 18:30 va avea loc prima intalnire din cele 7 programate pentru desfasurarea «Atelierului de nutritie» sustinut de catre medicul Ruxandra Maria Plesea. Evenimentul se va desfasura saptamanal, la sediul Fundatiei Calea Victoriei din Str. Caimatei 20, et. 3 si se adreseaza persoanelor interesate de o alimentatie sanatoasa, care vor sa invete cum se realizeaza o nutritie echilibrata... Citeste mai mult

  • Alimente care imbunatatesc memoria

    Memoria este procesul prin care inregistram, recunoastem si reproducem experiente din trecut (fapte, evenimente, senzatii, sentimente, impresii, cunostinte). Pe parcursul anilor, ea poate suferi, inrautatindu-se datorita unor factori nocivi organismului, precum stresul, odihna insuficienta, alimentatia necorespunzatoare sau scleroza vasculara cerebrala. Pentru revigorarea memoriei... Citeste mai mult

  • Schinduful ajuta la slabit si la cresterea sanilor

    Schinduful (Trigonella foenum graecum), sau «planta tineretii eterne», cum era numita de chinezi, este o planta apreciata de multa vreme pentru proprietatile sale vindecatoare si pentru ajutorul dat in mentinerea tineretii si vigorii trupului. Schinduful poate fi folosit sub forma de pulbere, obtinuta prin macinarea semintelor. Se recomanda ca macinarea sa se faca cu cateva minute inainte de administrare. Citeste mai mult

  • Cura cu papadie detoxifica ficatul

    Odata cu venirea primaverii, si organismul nostru simte nevoie sa renasca. Greu incercat pe timpul iernii, mai ales in perioada sarbatorilor, ficatul are si el nevoie sa elimine toxinele si sa fie ajutat sa se regenereze. Pentru acest scop, cura cu papadie este solutia ideala. Aceasta planta careia, pe nedrept, nu ii acordam suficienta atentie, este un excelent detoxifiant continand, in frunzele si tulpina ei, substante amare, fitohormoni si enzime. Citeste mai mult

  • Alimente permise si interzise in hipertensiunea arteriala

    In tratarea majoritatii bolilor baza de plecare o reprezinta dieta. Si in cazul hipertensiunii arteriale exista alimente care ajuta la scaderea si mentinerea acesteia in parametri normali, asa cum, exista, desigur, si alimente care o provoaca. De aceea, vom vorbi despre aceste alimente si vom incepe cu sarea, care trebuie consumata in cantitati foarte mici, deci este de evitat adaugarea ei la mancare sau cumpararea... Citeste mai mult

  • Alimente care ne imbolnavesc

    Nu este suficient faptul ca, datorita vietii tumultoase si timpului mai mereu insuficient, mancam pe fuga, acest lucru este dublat, in rau, desigur, de faptul ca mancam foarte prost. Majoritatea alimentelor contin, intr-o cantitate mai mica sau mai mare, substante care ne otravesc, la propriu, putin cate putin. Astfel, hamburgerii si «apetisantii» hot-dog contin nitriti, substanta care favorizeaza aparitia cancerului de colon... Citeste mai mult

  • Cura de slabire cu Kiwi

    Fructul de Kiwi este un puternic antioxidant, incetinind aparitia efectelor imbatranirii, si are capacitatea de a stimula intarirea sistemului imunitar. Consumul unui singur fruct acopera necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. El contine, de asemenea, vitaminele A, B2 si B3, E, acizi organici si fibre. Pe langa vitamine, in Kiwi gasim minerale precum potasiu, magneziu, cupru, calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc. Citeste mai mult

  • Vitamina D te apara de gripa

    Vitamina D are un rol esential in functionarea sistemului imunitar, activand o proteina care distruge virusurile. De aceea, persoanele in al caror organism aceasta se afla in cantitati insuficiente sunt mai expuse la gripa in sezonul rece. Vitamina D ajuta la asimilarea calciului si regularizeaza ritmul cardiac, de asemenea. Principala sursa de vitamina D este propria noastra piele, care contine provitamina D... Citeste mai mult

  • Lipsa de calciu si magneziu, compensata cu alimente si suplimente

    Lipsa calciului si a magneziului, minerale de mare importanta pentru organism, poate aduce mari prejudicii functiilor metabolice. Lipsa de calciu duce la aparitia furnicaturilor sau a senzatiilor de amorteala la nivelul membrelor, precum si la aparitia carceilor, acele contractii musculare extrem de dureroase. In forme mai avansate, carenta de calciu poate duce la osteoporoza, aparitia cariilor, senzatie de oboseala, mergand pana la palpitatii... Citeste mai mult

  • Tratamente naturiste cu hrean

    Radacina de hrean este unul dintre cele mai importante «medicamente» naturiste, datorita proprietatilor sale curative deosebite. Gustul intens picant il face sa fie si unul dintre cele mai folosite condimente la prepararea hranei. Consumat frecvent, hreanul reduce riscul de cancer si de tumori. Radacina de hrean are efect antibiotic si expectorant puternic, avand proprietatea de a incalzi organismul... Citeste mai mult

  • Scaderea colesterolului cu ajutorul fructelor rosii

    Cu un continut generos de minerale, fibre si vitamine, in special), fructele de culoare rosie contribuie cu succes la scaderea colesterolului si la detoxifiere. Dintre acestea, cele mai la indemana sunt merele rosii. Acestea contin o cantitate mare de vitamina C si fibre, elemente de baza in lupta impotriva colesterolului, prevenind ingrosarea arterelor si, implicit, atacul cerebral si infarctul. Citeste mai mult

  • Soia scade colesterolul si tensiunea arteriala

    Soia, o planta asemanatoare fasolei, isi are originea in China, unde, se pare, a fost cultivata inca de mii de ani. Soia conţine izoflavonoide, substanţe din grupa fitoestrogenilor (hormoni vegetali), indicate in afectiunile cardiovasculare, avand proprietatea de a reduce colesterolul rau, in favoarea celui bun. Avand o valoare nutritiva apropiata de cea a produselor de origine animala (un continut mare de proteine)... Citeste mai mult

  • Iaurtul, bun pentru digestie si inima

    Iaurtul este un aliment complex, care, pe langa gustul delicios, aduce organismului o gama larga de beneficii, fiind o sursa pretioasa de sanatate. Bogat in proteine, calciu si potasiu, ajuta la combaterea osteoporozei, regleaza ritmul cardiac si nivelul apei in corp. Iaurtul contine vitamine din complexul B, precum B1,B2 sau B6, cu rol in functionarea creierului si in metabolizarea glucidelor. Citeste mai mult

  • Ce sunt alimentele modificate genetic?

    Alimentele modificate genetic sunt produse ale ingineriei genetice, care au calitati nutritive asemanatoare sau chiar superioare celor obtinute natural. Modificarea genetica se face prin transferul de gene (ADN) de la un organism la altul sau chiar de la o specie la alta, in scopul obtinerii anumitor caracteristici pe care plantele crescute in mod obisnuit nu le au. Citeste mai mult

  • Proprietatile semintelor de susan

    Semintele de susan, o sursa importanta de energie, erau folosite inca din vechime, fiind nelipsite din alimentatia soldatilor romani. Semintele pot fi folosite ca atare, sau sub forma de ulei, acesta fiind des intalnit in bucataria asiatica. Pe langa gustul deosebit de placut, pe care il transfera si mancarurilor in care este folosit, susanul are o multime de proprietati ce ne sunt folositoare. Citeste mai mult

  • Plante care ajuta digestia

    Sanatatea intregului organism este influentata de digestie. In cazul in care procesul de transformare a alimentelor ingerate in substante asimilabile este incetinit fata de normal, acestea stand un timp mai indelungat in tractul digestiv, apar tulburari precum arsuri gastro-esofagiene, balonari, greata, disconfort abdominal etc. Pentru a remedia aceasta problema putem apela la ajutorul anumitor plante... Citeste mai mult