Alimentatie, diete, regim

  • Dovleceii, «medicament» impotriva cancerului si bolilor cardiovasculare

    Dovleceii sunt un adevărat «medicament» împotriva cancerului și bolilor cardiovasculare, ajută la menținerea sănătății ochilor și luptă eficient cu astmul și obezitatea. Bogați în apă (95%) și cu un conținut semnificativ de mangan, vitamine (A, C şi B2), magneziu, potasiu, cupru, fosfor şi fibre, dovleceii previn ateroscleroza, iar acidul folic existent în aceștia reduce riscul apariției atacurilor de cord sau cerebrale. Citeste mai mult

  • Hrisca, proprietati si preparare

    Hrișca are o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătate, iar prepararea ei nu necesită mare efort. Provenită din pădurile Himalayei, hrișca poate fi preparată în multe feluri, fiind inclusă și în dietele de slăbit. Mierea de hrișcă este indicată în tratamentul răcelii sau gripei. Boabele de hrișcă au o valoare nutritivă mare, fiind bogate în proteine și glucide, cantitatea de lipide fiind mică. În hrișcă se găsesc minerale esențiale pentru organism precum fosforul, iodul, calciul, fierul sau vitaminele de tip B. Citeste mai mult

  • Alimente pentru tinerete

    Tinerețea este în sufletul și în mintea fiecăruia, dar și corpul trebuie să «țină pasul». În acest scop este bine să îți îndrepți atenția către câteva alimente necesare pentru a menține tinerețea, ca de exemplu legumele verzi, ardeiul iute, roșiile și sfecla. Dintre legumele verzi, cele mai eficiente în acest sop sunt salata, broccoli, spanacul, mărarul, pătrunjelul, țelina sau leușteanul. Roșiile au un puternic efect antioxidant datorat licopenului din acestea, încetinind procesul de îmbătrânire. Citeste mai mult

  • Dieta pe grupe de sange

    Dieta grupei de sânge 0 (I) Alimentaţia specifică grupei de sânge 0 (I), cea mai veche grupă de sânge, este constituită predominant din carne, peşte, lactate fermentate, fructe şi vegetale. Pentru slăbire, dieta celor cu grupa sanguină 0 este una de tip proteic şi include carne de viţel şi vită, miel sau capră. De asemenea sunt recomandaţi şi peştii de mare, în special cei de culoare albastră, bogaţi în grăsimi bune pentru circulaţia sângelui. Citeste mai mult

  • Dieta de toamna

    Dieta de toamnă este o dietă bogată în oligoelemente, necesare pentru buna desfăşurare a proceselor ce au loc la nivel celular. Dintre oligoelemente fac parte minerale precum: calciu, fier, crom, cupru, iod, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc, minerale ce se regăsesc în special în fructe şi legume. Odată cu venirea toamnei, metabolismul organismului nostru încetineşte, astfel este mult mai uşor să ne îngrăşăm. Pentru a combate acest lucru, ne vom axa alimentaţia pe consumul de fructe proaspete... Citeste mai mult

  • Data reala a expirarii alimentelor

    Data reală a expirării alimentelor cumpărate nu coincide cu cea de pe ambalaj, aceste produse putând fi consumate în siguranţă câteva zile peste acest termen. Acestea sunt concluziile cercetătorilor americani, ce au arătat că data expirării alimentelor se referă, de fapt, la data până la care acestea pot fi consumate în condiţii de maximă prospeţime. Astfel: laptele nu se acreşte încă o săptămână de la data expirării, brânza topită poate fi consumată... Citeste mai mult

  • Anghinarea scade colesterolul

    Anghinarea scade colesterolul «rău», îmbunătățind, în același timp funcția cardiacă. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare se prepară o salată din frunzele acestei plante, ulei de măsline şi suc de lămîie. Anghinarea este bogată în flavonoide, substanţe cu efect cardioprotector şi antiinflamator, conținând, de asemenea, acid folic și potasiu. De asemenea, anghinarea îmbunătăţește digestia, nutriţioniştii recomandând-o în prevenirea tulburărilor gastro-intestinale. Este bine să mîncăm anghinare... Citeste mai mult

  • Florile de tei, un calmant eficient

    Florile de tei sunt un calmant eficient în cazul surmenajului apărut în urma suprasolicitării organismului. În aceste cazuri, o dietă cu vitamine sau băuturile ce conțin cofeină nu sunt suficiente, ba chiar acestea pot accentua starea de depresie și agitație. Astfel, conform specialiștilor, maceratele din flori de tei sunt «medicamentul» eficient pentru depresie, surmenaj intelectual şi astenie, ajutând la echilibrarea activităţii nervoase, la o dozare eficientă a eforturilor şi la combaterea insomniei... Citeste mai mult

  • Terapia cu apa

    Terapia cu apă este o metodă mai puţin cunoscută la noi, dar cu efecte benefice asupra unei largi game de boli cum ar fi: astmul, bronşita, tuberculoza, meningita, pietrele la rinichi, bolile urogenitale, hiperaciditatea, dizenteria, gastroenterocolitele, cancerul uterin, constipaţia, diabetul, bolile oftalmologice, hemoragia oftalmică şi oftalmia (ochii roşii), menstruaţia neregulată, cancerul de sân, laringita, durerile de cap, leucemia. În ce constă terapia cu apă? Citeste mai mult

  • Celebrul nutritionist Michel Montignac a murit

    Celebrul nutriţionist Michel Montignac a murit la vârsta de 66 de ani, a anunţat primăria oraşului francez Annemasse, unde locuia acesta. Autorul celebrei diete care îi poartă numele, fiind el însuşi obez, a început, în anii 1970, o serie de cercetări în domeniul nutriţiei, încercând să îşi rezolve propria problemă de greutate. Michel Montignac a pus astfel bazele regimului disociat - lipidele şi glucidele nu trebuie amestecate în timpul aceleiaşi mese... Citeste mai mult

  • Bamele reduc riscul de accident vascular

    Puţină lume cunoaşte proprietăţile «miraculoase» ale acestei plante, înrudită cu hibiscusul, cum ar fi, de pildă faptul că bamele reduc riscul de accident vascular sau infarct, conţinând vitaminele A, B şi C şi minerale precum potasiu, calciu şi magneziu. De asemenea, s-a dovedit faptul că o dietă cu bame poate preveni unele forme de cancer, în special cel de colon, bamele fiind o importantă sursă de fibre. Pentru persoanele supraponderale, bamele sunt ideale deoarece furnizeaza doar 40 de calorii la 100 g. Citeste mai mult

  • Grapefruit-ul, bun pentru oase

    Conform unui studiu al Universităţii din Texas, grapefruit-ul este bun pentru oase, având rol în scăderea riscului de osteoporoză. Consumul regulat de grapefruit măreşte gradul de absorbţie al mineralelor şi al calciului, întărind sistemul osos. Grapefruit-ul are efecte antioxidante, sporind densitatea osoasă mai mult decât alte fructe. Tratamentul osteoporozei urmăreşte, de fapt, creşterea densităţii osoase. Osteoporoza se întâlneşte mai des în cazul femeilor aflate în perioada post-menopauză. Citeste mai mult

  • Alunele si nucile ne feresc de infarct

    Alunele şi nucile ne feresc de infarct, susţin cercetătorii. Ele au un rol important în prevenirea bolilor cardio-vasculare datorită conţinutului mare de fibre şi magneziu. Uleiul acestora este mai benefic decât cel al măslinelor, conţinând substanţe ce stimulează metabolismul şi arderea grăsimilor. Alunele şi nucile conţin foarte puţine kilocalorii, deci sunt ideale pentru o dietă echilibrată. Aceste fructe sunt un bun remediu împotriva colesterolului şi reglează tensiunea arterială. Nucile şi alunele sunt bogate în substanţe... Citeste mai mult

  • Ice tea provoaca pietre la rinichi

    Prea mult ice tea provoacă pietre la rinichi, aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii urologi, explicând că instalarea litiazei renale se datorează conţinutului mare de oxalaţi existenţi în această băutură. Ceaiul fierbinte conţine, de asemenea, oxalaţi, dar datorită faptului că se bea mai greu, cantitatea ce ajunge în organism nu este atât de mare ca să ducă la formarea de pietre la rinichi. Persoanele cele mai expuse riscului de litiază renală sunt bărbaţii... Citeste mai mult

  • Tratament naturist pentru colesterol

    Înainte de a indica un tratament naturist pentru colesterol, să vedem ce este acesta. Colesterolul este consecinţa metabolizării grăsimilor în organism. Există două tipuri majore de colesterol: - Colesterol LDL ("colesterol rău") – care duce la creşterea vâscozităţii sângelui şi care se depune pe pereţii vaselor sanguine, crescând riscul apariţiei bolilor de inimă (cardiopatie ischemică, infarct miocardic, hipertensiune arterială). Acest tip de colesterol se măreşte în cazul... Citeste mai mult

  • Slabire cu dieta disociata Montignac

    Slăbirea cu dieta disociată Montignac se face prin evitarea combinației glucide-lipide. Micul dejun (una dintre următoarele variante): - cereale (nu porumb) fără zahăr, cu lapte sau iaurt degresate - ouă fierte sau prăjite, brânză, cașcaval, mezeluri, legume dar fără pâine - pâine de secară sau neagră cu iaurt degresat Prânzul: - orice fel de carne (înafară de ficat), salată de legume, mezeluri, brânză Cina: - la fel ca prânzul Fructele se mănâncă dimineața pe stomacul gol... Citeste mai mult

  • Cu ce inlocuim cafeaua

    Cu ce înlocuim cafeaua? Iată o întrebare pe care ne-o punem în cazul în care această băutură delicioasă ne este contraindicată. Există destule plante din care putem prepara băuturi la fel de aromate care, în plus, s-au dovedit și extrem de benefice. Năutul prăjit și măcinat este un bun adjuvant al aparatului digestiv şi al sistemului nervos. Cafeaua de năut este o sursă de energie şi protejează inima. Ea scade nivelul colesterolului «rău», datorită conţinutului de fibre... Citeste mai mult

  • Piersica - remediul anemiei

    Piersica - remediul anemiei. Piersicile fac parte din alimentele-vedetă ale verii. Potrivit medicilor nutriţionişti, aceste fructe au un conţinut ridicat de apă - respectiv 87 la sută, sunt dulci, dar cu un aport caloric moderat de numai 40 de kilocalorii la suta de grame şi reprezintă sursa ideală de remineralizare a organismului în zilele caniculare. De asemenea, piersicile au un conţinut ridicat de potasiu, mineralul care contribuie natural, în metabolismul uman, la eliminarea toxinelor. Experții în nutriție spun că în 100 de grame de fruct se găsesc 200 miligrame de potasiu, dar şi cantităţi importante de fier, fosfor şi magneziu. Citeste mai mult

  • Ce proprietati au merele?

    Ce proprietăţi au merele? O întrebare pe care ne-o punem mai puţin, mai ales când acestea ne plac şi le mâncăm oricum. Şi totuşi, pe lângă gustul apetisant, este util să cunoaştem şi proprietăţile benefice ale acestora. Mărul sălbatic provine din Asia Centrală şi din el s-au dezvoltat, de mai bine de o mie de ani, toate sorturile existente în prezent. Mărul conţine o multitudine de minerale: potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu şi este bogat în fier şi vitaminele C,E, caroten, B1, B2, B6, PP şi acid folic. Citeste mai mult

  • Ardeiul iute scade tensiunea arteriala

    Ardeiul iute scade tensiunea arterială, este un bun analgezic, crește imunitatea, luptă împotriva cancerului și ne ajută să slăbim. Senzația «fierbinte» pe care o simțim când mâncăm ardei iuți este dată de capsaicină, o substanță ce se găsește în aceștia. Cercetătorii au demonstrat că ea are un potențial mare de vindecare sau ameliorare a diverselor afecțiuni, astfel enumerăm câteva proprietăți: Analgezic natural (calmarea durerilor) A fost demonstrat efectul analgezic al capsaicinei, fiind foarte eficientă în cazul durerilor datorate bolilor reumatismale cronice... Citeste mai mult