Radacina de hrean este unul dintre cele mai importante «medicamente» naturiste, datorita proprietatilor sale curative deosebite. Gustul intens picant il face sa fie si unul dintre cele mai folosite condimente la prepararea hranei. Consumat frecvent, hreanul reduce riscul de cancer si de tumori. Radacina de hrean are efect antibiotic si expectorant puternic, avand proprietatea de a incalzi organismul, prin cresterea presiunii sangelui. De asemenea, hreanul ajuta la intarirea sistemului imunitar, are efect tonic pentru inima si scade tensiunea arteriala. Hreanul este cunoscut si pentru proprietatile sale afrodisiace. Datorita faptului ca incalzeste tesuturile, hreanul stimuleaza gingiile si indeparteaza infectiile. Este folosit si in tratamentul infectiilor urinare sau al pietrelor la rinichi.
Tratament cu hrean impotriva tusei
Datorita efectului expectorant, hreanul este de mare folos in tratamentul tusei, astmului, bronsitei, etc. Pentru a fi mai eficient si mai usor de suportat, se consuma amestecat cu miere, cateva grame de hrean ras, de doua ori pe zi.
Tratamentul artritei si al durerilor musculare
Aplicat direct pe piele, hreanul dilata vasele capilare, stimuland circulatia sanguina. In acest fel, durerile si inflamatiile scad. Pentru aceasta, se aplica o compresa cu hrean pe locul afectat, timp de 30 de minute.
Hreanul ajuta la slabit
O lingurita de hrean ras contine 44 miligrame potasiu, 9 mg calciu, 5 mg fosfor, 14 mg sodiu, 6 calorii si 0 grasimi. Se poate folosi in salate, pe diverse alte mancaruri, in sandwich-uri etc. De asemenea, se recomanda inlocuirea sosurilor pe baza de unt cu cele cu hrean.
Hreanul previne cancerul
Datorita nutrientilor pe care ii contine, hreanul diminueaza actiunea nociva a substantelor ce stau la baza producerii cancerului, cum ar fi chimicalele din alimente sau poluarea. Hreanul activeaza enzimele ficatului care elimina celulele canceroase.