Catina – proprietati si tratamente

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Catina, un arbust fructifer intalnit in flora spontana a Romaniei, este o planta cu un puternic efect antioxidant, folosita atat in obtinerea produselor farmaceutice, cat si cosmetice. Fructele ei, cu un gust acrisor-astringent, pot fi consumate ca atare sau sub forma de sirop, ceai sau ulei, acestea avand un continut de vitamina C de zece ori mai mare decat citricele. Pe langa aceasta, in fructe regasim si vitaminele A, B1, B2, B6, B9, K, P, F, dar si vitamina E, cunoscuta pentru efectul de regenerare a celulelor, betacarotenul necesar ochilor si minerale precum calciul, magneziul, fosforul, fierul sau sodiul.

Dar nu numai fructele catinei sunt folositoare, ci si frunzele, mugurii sau chiar scoarta. Din punct de vedere medical, cel mai pretios este uleiul de catina, folosit in detoxifierea ficatului, cresterea imunitatii organismului, incetinirea imbatranirii, tratamentul ulcerului, prevenirea bolilor inimii, hipertensiune, afectiuni oftalmologice, alergii, diaree, reumatism, depresie, alcoolism, anemie sau stres. De asemenea, catina inhiba pofta de mancare, fiind un bun adjuvant in curele de slabire, iar mugurii acesteia stimuleaza apetitul sexual.

Aceasta planta este folosita cu succes si in cosmetica, produsele ce contin ulei de catina hranind pielea, protejand-o impotriva imbatranirii premature, avand deopotriva proprietati cicatrizante, emoliente si de protectie antisolara.

 

Azi, 23 Martie
Vineri, 24 Martie

Cupa Ramnicului la judo pentru copii si juniori

Sala Sporturilor Traian, Ramnicu Valcea Ora 10


Arte martiale, Craiova: Campionatul National de Wing Chun Kung-Fu

Sala Sporturilor Ion Constantinescu, CraiovaTir cu arcul, Bucuresti: Cupa Federatiei Outdoor

Terenul Olimpia, Bucuresti Ora 9:45

Sambata, 25 Martie
Duminica, 26 Martie
Joi, 30 Martie
Vineri, 31 Martie

Cupa Irina Deleanu la gimnastica ritmica

Sala Polivalenta, Bucuresti


Badminton, Deva: Cupa de Primavara

Sala Sporturilor, Deva Ora 15


Culturism si fitness la Targu Mures

Centrul Cultural Mihai Eminescu, Targu Mures Ora 10

Sambata, 1 Aprilie

Dans sportiv, Chiajna: Cupa Magic Dance

Sala Sporturilor, Chiajna Ora 9