Periajul corect al dintilor previne aparitia cariilor

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Dantura este o carte de vizita pentru orice persoana. De aceea ingrijirea ei este foarte importanta pentru a avea dinti sanatosi, frumosi si fara carii.

Cum sa ne spalam corect pe dinti  

„Un periaj trebuie sa dureze minim 2 minute si trebuie sa cuprinda toti dintii, in general 30 de secunde pe fiecare hemiarcada. Daca se foloseste o periuta manuala, miscarile trebuie sa fie dinspre gingie spre suprafata ocluzala, adica suprafata pe care se mesteca alimentele. Periajul trebuie urmat de igienizarea interdentara, cu ata dentara. Este sfanta, fiindca nicio periuta de dinti nu poate igieniza interdentar. Ea completeaza orice fel de periaj, prevenind aparitia cariilor interdentare, care sunt foarte frecvente”, explica dr. Ana Comaniciu, medic stomatolog in Brasov. Persoanele care au dinti parodontotici, au lucrari protetice, aparate ortodontice sau au spatiile dintre dintii fiziologici mai mari pot folosi si periute interdentare.

Modelul nu conteaza

In functie de buget, putem opta pentru o periuta manuala, care este mai ieftina, sau pentru o perie de dinti electrica. Aceasta este mai scumpa, dar mai eficienta. Cei cu posibilitati financiare, se pot orienta catre noile aparitii in domeniu de periute electrice si anume cele asociate cu vibratii ultrasonice. Totusi, indiferent de modelul ales sau de pasta de dinti pentru care optam, „daca te speli bine poti preveni aparitia cariilor”, mai spune dr. Ana Comaniciu.

Periuta, schimbata lunar

Pentru o dantura sanatoasa, este indicat sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa. Daca nu reusim, trebuie sa ne spalam obligatoriu dimineata si seara. Pentru rezultate eficiente, periuta de dinti, spun stomatologii, ar trebui schimbata, in medie, in fiecare luna. Pe piata exista si modele prevazute cu perii ce indica, prin modificarea culorii, cand trebuie cumparata una noua.

Dulciuri, consumate cu masura

Din pacate, tot mai multi copii ajung pe scaunul medicului stomatolog. Tocmai de aceea, ei trebuie invatati de mici sa se spele pe dinti dupa un program bine stabilit. „Igienizarea trebuie facuta de cand apar primii dinti, initial de parinti, apoi sub supravegherea acestora. La copii sunt foarte frecvente cariile de biberon. Sunt parinti care le dau celor mici sa bea lapte sau ceai indulcit. Astfel, se produce o demineralizare a dintilor si multi copii au dintii retezati de carii. Trebuie evitat dulcele seara si atunci cand beau lapte sau ceaiuri indulcite, sa se spele pe dinti”, adauga medicul stomatolog. Si adultii trebuie sa consume dulciuri cu masura. „Alimentele dulci, zaharurile, nu trebuie consumate pe toata durata zilei, ci o data la o masa sau dupa masa”, explica dr. Ana Comaniciu.

Pentru o dantura curata si pentru prevenirea bolilor parodontale este recomandat ca la 6 luni sau 1 an sa vizitam medicul stomatolog pentru detartraj.