„Cand te asezi la masa, nu te uiti la televizor sau la calculator, nu citesti si nu faci nimic altceva, doar mananci. Te gandesti la faptul ca mananci. Bunicii nostri aveau o vorba: «La masa nu se vorbeste». Aceasta expresie sintetizeaza, practic, ce inseamna modul sanatos de a manca”, ne sfatuieste doamna Magdalena Morosanu, medic primar la Spitalul de Urgenta Sf. Apostol Andrei din Galati, cunoscut si apreciat specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Este conferentiar universitar la Facultatea de Medicina din Galati, conduce o clinica de nutritie si de diagnosticare a diabetului, are un Doctorat in Nutritie si Obezitate obtinut la Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca si are o experienta de pste 30 de ani in acest domeniul medical.
Ce este nutritia si importanta ei
Ce este nutritia, o intrebare pe cat de simpla, pe atat de importanta. „Nutritia este un domeniu extrem de complex, care sta chiar la baza starii de sanatate a populatiei. O nutritie sanatoasa asigura un metabolism sanatos si o stare de sanatate corespunzatoare pentru fiecare persoana. Din pacate, nutritia nu ocupa locul pe care il merita din cauza intereselor industriilor alimentare, a pietelor alimentare, dar si a comportamentului uman ca reactie la aceasta oferta imensa de alimente. Prin firea sa, omul cade singur victima a supraalimentatiei”, raspunde specialistul.
Principalele cauze ale obezitatii
Apoi, trage semnalul de alarma: „Supraalimentatia inseamna ca o persoana mananca mai mult decat ii trebuie. Supraalimentatia si sedentarismul sunt principalele cauze ale obezitatii.
Supraalimentatia aduce calorii foarte multe, de care organismul nu are nevoie, iar sedentarismul face ca aceste calorii sa nu fie consumate, rezultand de aici un exces de calorii. Nu dulciurile conduc la diabet, ci cresterea in greutate, deci obezitatea, care este primul pas in dezvoltarea diabetului.
Ideea de a manca sanatos porneste de la dorinta de a atinge o greutate sanatoasa. Asta trebuie sa aiba in minte fiecare dintre noi. Ceea ce inseamna ca, in functie de inaltimea cu care m-a lasat Dumnezeu, sa am o anumita greutate. Atunci organismul functioneaza asa cum trebuie si da randament in procent de suta la suta. Cand depasim greutatea ideala pentru inaltimea noastra, corpul incepe sa se forteze. Greutatea normala este cel mai puternic atu al sanatatii noastre. Deci nu contează neaparat cat mananci, ci acest raport inaltime-greutate la care ma refer”.
Greseli in slabire si mici secrete in alimentatie
În „Adevarul”, doctorul Magdalena Morosanu ne invata cum trebuie sa mancam sanatos și ne dezvaluie care este „micul secret” dintre cele trei mese, pe care trebuie sa le avem in fiecare zi, iar în „Viata Libera” ne atentioneaza care sunt pericolele ce apar in cazul dietelor si curelor de slabire „miraculoase”, care circula necontrolat in toate mediile, mai ales cel online. (Foto: Steve Parsons/ PA Wire/ PA Images)