Terapia prin muzica

Detalii
Comentarii
Galerie foto

 

Terapia prin muzică a fost descoperită încă din cele mai vechi timpuri, compozitori precum J. S. Bach creând special anumite piese pentru a fi folosite în tratamentul unor afecţiuni. Faptul că muzica ne influenţează sănătatea, din păcate, este puţin conştientizat în societatea în care trăim.

 

Muzica influenţează toate vietăţile

 

S-a constat că dezvoltarea plantelor este puternic influenţată de muzica pe care acestea o «ascultă», ele preferând sunetele muzicii instrumentale, în special vioară, flaut şi armoniu. De asemenea, vacile dau mai mult lapte dacă ascultă Vivaldi, decât dacă ascultă rock. Pe muzica rock, de altfel, şi plantele îşi încetinesc creşterea.

 

Armonie prin meloterapie

 

Meloterapia, aplicată în mod corect, ajută la atingerea echilibrului interior.

Se porneşte de la ascultarea unor melodii care să corespundă stării de spirit pe care o avem la momentul respectiv.

Dacă suntem trişti vom asculta pentru început o muzică tristă, melancolică, urmând ca treptat să se ajungă la ascultarea unei muzici mai vesele, mai optimiste. Foarte important este ca trecerea de la tristeţe la optimism să se facă gradat.

Chiar şi cântatul este o formă de meloterapie.

 

În India, de exemplu, există un centru special ce foloseşte meloterapia în tratamentul unor boli precum: astm bronşic, hipertensiune arterială şi afecţiuni ale coloanei vertebrale. Modul în care se inspiră şi în care se face eliminarea aerului din plămâni prin cântec, duc la creşterea ventilaţiei pulmonare, aceasta ajutând la vindecare.

 

Zgomotele dăunează sănătăţii

 

Sunetele puternice devin zgomote, care, peste un anumit prag de decibeli, devin nocive.

Zomotele puternice şi de lungă durată produc dilatarea pupilei, creşterea adrenalinei şi a colesterolului, palpitaţii, perturbarea somnului, declanşarea crizelor de epilepsie, ulcer duodenal şi, desigur, surditatea.