Cunoscut si sub denumirea de sofran indian sau curcuma, turmericul, din a carui radacina se obtine o pudra galben-portocalie, folosita ca si condiment in bucatarie sau ca si colorant natural, are proprietatea de a stopa dezvoltarea celulelor canceroase si de a induce moartea acestora prin apoptoza.
Turmericul purifica sangele
Turmericul este un antioxidant puternic, folosit in tratamentul cancerului de san, de colon, ficat, piele, oase, plamani, dar si in cazul pacientilor cu leucemie. El creste capacitatea ficatului de a elimina toxinele si purifica sangele.
Trateaza raceala si gripa si protejeaza inima
Dovedit este si caracterul sau neuroprotector, acesta prevenind sau incetinind evolutia bolii Alzheimer sau a sclerozei multiple. Turmericul are proprietati antibiotice, antiinflamatoare si antibacteriene, fiind de ajutor si in tratamentul bolilor sezonului rece, precum racelile, virozele si gripele.
Sofranul indian reduce nivelul colesterolului si protejeaza inima, trateaza bolile digestive, inclusiv infectiile cu Helicobacter pylori sau Salmonella typhy.
Mod de administrare
Turmericul se foloseste sub forma de pudra (o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi, cu suc de fructe sau legume), infuzie (o lingurita de radacina la o cana cu apa, 2 cani pe zi) sau tinctura (15-20 de picaturi pe zi). Pe plan extern, se aplica pe rani sub forma de pasta, tratament aplicat si in cazul dermatitelor, acneei, eczemelor sau psoriazisului.