Virozele respiratorii pot fi tratate fara antibiotice

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Odata cu toamna si-au facut aparitia si virozele respiratorii. Chiar daca ne da batai de cap, boala nu trebuie sa ne sperie. Daca urmam sfaturile specialistilor, putem scapa de raceala si tuse, intr-un timp scurt si fara a apela la ajutorul antibioticelor. 

 Victimele virozelor

„Scaderile de temperatura favorizeaza multiplicarea anumitor virusuri, cum ar fi virusul sincitial respirator, adenovirusurile, virusurile gripale si paragripale, etc. Frigul duce la o circulatie mai proasta in organismul uman, ceea ce impiedica patrunderea globulelor albe, cu rol de aparare, la nivelul cailor respiratorii superioare”, spune dr. Ramona Ionescu (foto), medic primar boli infectioase, doctor in stiinte medicale si director medical al Spitalului de Boli Infectioase Brasov.

Copiii si seniorii, cei mai expusi la raceala

Cele mai expuse persoane la riscul de a se imbolnavi de viroza sunt persoanele care merg in colectiv, cum ar fi copiii, profesorii, functionarii care intra in contact cu publicul, cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun, etc. Persoanele cu un risc mai mare de a face boala sunt cele aflate la extremele de varsta, respectiv copiii mici si varstnicii.

Cum prevenim virozele

Daca vorbim de copii, specialistii recomanda evitarea aglomeratiilor si respectarea regulilor de igiena: folosirea servetelelor de unica folosinta sau a batistei cand stranuta, pentru a-i proteja pe ceilalti din jur, dotarea gentutei de scoala cu aceste servetele si cu o sticluta mica de solutie alcoolica pentru dezinfectia mainilor, cumparata din farmacii. Totodata, medicii le recomanda parintilor sa nu-si trimita copiii bolnavi la scoala pentru a nu-i imbolnavi si pe ceilalti. Aerul curat este foarte important. „Copiii nu se imbolnavesc din cauza geamului larg deschis ci din cauza neaerisirii corecte a incaperii, adica cinci minute la fiecare ora. Geamul trebuie sa fie larg deschis, nu rabatat si recomand si plimbarile in aer liber”, adauga dr. Ramona Ionescu.

Medicii recomanda vaccinul antigripal

Varstincii trebuie sa evite aglomeratiile si transportul in comun si le este recomandat sa se vaccineze antigripal in luna noiembrie a fiecarui an cu tulpina de virus gripal aflata in circulatie. Dintre virozele de iarna se poate preveni doar gripa, pentru celelalte virusuri mentionate mai sus , neexistand vaccin. Totodata, varstinicilor le este recomandat si vaccinul antipneumococic, odata la 3-5 ani, pentru prevenirea suprainfectiilor bacteriene.

Cum tratam virozele respiratorii?

„Este contraindicata administrarea de antibiotice pentru ca virusurile nu sunt distruse de antibiotice, ele distrug doar bacteriile. Virozele se trateaza numai cu antiinflamatoare, picaturi in nas si dezinfectante de gat, pentru ca folosirea lor impiedica aglomerarea de secretii in caile respiratorii, aglomerare care favorizeaza suprainfectiile bacteriene”, adauga dr. Ramona Ionescu. Foarte importanta este si hidratarea abundenta, respectiv consumul de lichide calde si evitarea celor reci. Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca si fructele, indeosebi mere si citrice.

Febra distruge virusii

Atunci cand suntem bolnavi, febra nu trebuie sa ne ingrijoreze decat atunci cand depaseste 38 de grade Celsius. „Febra este un mecanism de aparare, care distruge mare parte din virusii circulanti in sange. La copii se recomanda impachetari reci si profilaxia convulsiilor cu Fenobarbital, in cazul febrei peste 39 de grade. De asemenea, nu trebuie sa ne ingrijoreze lipsa poftei de mancare”, adauga medicul primar.

Cand consultam medicul de familie

- Persistenta febrei peste 3-4 zile de la debut;

- Reaparitia febrei dupa o perioada de afebrilitate (poate fi cauzata de suprainfectiile bacteriene);

- Durere mare de cap insotita de varsaturi si de imposibilitate de a privi lumina (reactie meningee).