Atentie la starile de oboseala! In spatele lor poate sta ascunsa hepatita!

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Starile de oboseala si de greata nu trebuie trecute cu vederea, fiindca ele pot fi cauzele infectiilor cu virusurile hepatice B si C. Foarte multe persoane le ignora ani la rand, fara sa stie ca de fapt, sunt bolnavi de hepatita.

Hepatita A- „Boala mainilor murdare

Principalele tipuri de hepatita sunt A, B, C, D, E si B+D, cea de tip D neputandu-se  manifesta decat daca exista si cea de tip B. Cele mai cunoscute sunt A, B si C.

Hepatita de tip A se mai numeste si „Boala mainilor murdare”. Ea se transmite de la persoanele care nu se spala pe maini cu apa si cu sapun dupa ce folosesc toaleta la persoanele care nu-si igienizeaza corect mainile inainte de fiecare masa. O persoana trebuie sa se spele pe maini minim 20 de secunde cu apa si sapun. De asemenea, fructele, legumele si verdeturile trebuie atent spalate inainte de a fi consumate sau puse in mancare. 

Testarea, un rol important

Virusul hepatic B, dar si C, se poate transmite prin contact sexual neprotejat, prin piercing, tatuaje, transfuzii de sange, interventii chirurgicale sau stomatologie (in cazul in care acele si seringile sunt contaminate, instrumentarul medical contaminat si nesterilizat), periuta de dinti, lama de ras.

Preventia joaca un rol important. „Recomandam testarea in sine pentru hepatitele de tip B si C. Nu sunt atat de costisitoare si pentru anumite categorii de persoane, medicul de familie poate da trimitere direct catre laborator. In cazul femeilor insarcinate testul este gratuit. Este foarte important ca femeile ce isi doresc sa aiba copii sa mearga sa faca acest test. Testandu-se, evita sa transmita virusul de la mama la fat”, spune Marinela Debu (foto), presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO). De asemenea, orice persoana care are in familie pe cineva bolnav cu o forma de hepatita este indicat sa mearga sa se testeze.

Hepatita C este vindecabila

Hepatita nu trebuie sa ne sperie. „Hepatita B descoperita la timp poate fi monitorizata si exista tratamente care ne pot ajuta sa tinem boala sub control toata viata. Hepatita C este una dintre putinele boli cronice care e vindecabila. Nu trebuie sa ne alarmam. Este mai bine sa stii pentru ca poti monitoriza, ca poti stii ce se intampla cu tine decat sa descoperi dintr-o data ca te afli intr-o situatie delicata”, explica presedintele APAH-RO.  

Call-center la dispozitia tuturor

 Persoanele care depisteaza ca au hepatita pot apela cu incredere la voluntarii APAH-RO. „Avem un call-center unde pacientii pot suna si noi ii indrumam. Numarul de telefon este 0268/474.400, tarif normal, si functioneaza de luni pana vineri, intre orele 10.00-14.00. In afara programului exista un robot care preia toate mesajele. Pentru a-i putea contacta, cei care suna trebuie sa isi lase numele, numarul de telefon si o adresa de e-mail. Asociatiea are filiale in mai multe zone alte tarii si urmeaza sa mai deschidem inca trei. Lucram cu voluntari si colaboram cu medici din intreaga tara. Astfel, le putem asigura pacientilor parerea unui specialist”, mai spune Marinela Debu.

Intalniri in toata tara

Asociatia organizeaza si intalniri cu pacientii. „De exemplu, in data de 13 noiembrie, la ora 17.30, la Hotelul International din Iasi va avea loc o intalnire pentru pacientii cu hepatita, unde participa dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, de la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals”. Apoi, in ultima joi din fiecare luna, la Bucuresti, de la ora 17.30 avem intalniri cu pacientii, in interiorul Academiei HIV-SIDA de la „Matei Bals”. Noi vrem sa organizam intalniri cu pacientii in toata tara. Multi vor sa afle mai multe despre boala lor, vor sa socializeze si de aceea vrem sa facem un fel de grupuri suport pentru pacienti”, adauga presedintele APAH-RO.

Statistici alarmante

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 1,4 milioane de persoane se imbolnavesc anual in lume de hepatita A, 240 de milioane au hepatita B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatitic C. Romania se situeaza pe locul 4 la nivel global in ceea ce priveste decesele cauzate de hepatita B şi C si pe locul 1 in UE in ceea ce priveste prevalenta pe hepatita C.