Dermatita seboreica (coji pe cap sau fata) – cauze si tratament

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Dermatita seboreica este o afectiune a pielii manifestata prin coji uscate sau unsuroase aparute in zonele bogate in glande sebacee, precum scalpul (forma usoara este matreata), sprancenele, fruntea, santurile nazale sau alte zone ale fetei, dar si pe pielea din spatele urechilor, canalul auditiv extern sau pe trunchi (pe stern sau in pliurile pielii).

Aparitia acestei afectiuni poate fi cauzata de glandele endocrine, de extreme de temperatura sau umiditate, intalnite de obicei vara sau pe timpul iernii, de stres sau odihna insuficienta, obezitate, o alimentatie bogata in dulciuri sau alte afectiuni cutanate, care favorizeaza dezvoltarea excesiva a ciupercii Pityrosporum Ovale.

Pentru tratamentul scalpului se recomanda folosirea sampoanelor ce contin ketoconazol, zinc piritona, sulfura de seleniu sau gudroane, iar pentru cel al fetei creme cu ketoconazol sau hidrocortizon. La nivelul trunchiului pot fi folosite sapunuri cu zinc, sampoane ce contin gudron sau creme cu ketoconazol sau peroxid de benzoil. Toate acestea insa, este bine sa fie aplicate numai la recomandarea unui medic dermatolog, care poate personaliza tratamentul, in functie de forma clinica a acestei afectiuni. (foto: scalp-acne.com)