Terapie inovatoare pentru paralizie, sustinuta de Wings for Life World Run

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Totul a inceput de la un singur deget. Chiar si astazi, dr. Susan Harkema isi aminteste cuvintele rostite de unul dintre participantii la studiu: „Uite Susie, imi pot misca degetul.” Numele pacientului era Rob Summers si era complet paralizat de la gat in jos. Dupa un accident de masina, i s-a spus ca nu va mai avea sa mearga niciodata. Dar, la numai cateva saptamani dupa ce Harkema i-a implantat un stimulator electric conectat la maduva spinarii, imposibilul a devenit posibil. Rob a inceput usor sa isi miste membrele. El a fost primul din patru pacienti care au primit stimulare electrica epidurala in timpul terapiei experimentale. Intr-o lume in care afectiunile maduvei spinarii sunt considerate inca ireversibile, stimularea nervilor care erau etichetati ca fiind compromisi a fost considerata nici mai mult, nici mai putin decat un miracol medical.

Astazi, pentru progresul cercetarii afectiunilor maduvei spinarii, Fundatia Wings for Life si Fundatia Christopher & Dana Reeve au anuntat ca si-au unit fortele pentru a extinde munca doctorului Herkema. Parteneriatul va permite echipei de cercetatori sa continue cu un studiu clinic promitator, programat sa inceapa la jumatatea anului 2015.

The Big Idea

Studiul, denumit The Big Idea, va fi testat pe 36 de indivizi, care traiesc cu afectiuni ale maduvei spinarii, existand ipoteza ca stimularea epidurala poate fi folosita pentru recuperarea semnificativa de control locomotor autonom. Un grup special de opt pacienti va fi finantat prin intermediul unei parti semnificative a veniturilor stranse la primul eveniment Wings for Life World Run, din 2014. Evenimentul global de alergare a implicat mii de oameni care s-au aliniat la start in acelasi timp, in 34 de locatii din lume, si a generat 3,2 milioane € pentru a sustine proiecte promitatoare de cercetare in domeniul maduvei spinarii. Wings for Life World Run va avea loc din nou, pe 3 mai 2015.

Despre Wings for Life si Wings for Life World Run

La nivel mondial, milioane de oameni depind de un scaun rulant, din cauza unei afectiuni a maduvei spinarii. Cauzele principale sunt accidentele rutiere si cazaturile. Wings for Life este o fundatie non-profit orientata spre cercetarea afectiunilor maduvei spinarii, iar misiunea ei este sa gaseasca o vindecare. Din 2004, Wings for Life finanteaza proiecte de cercetare si studii clinice in toata lumea. In timp ce remediul inca ramane necunoscut, se fac progrese constante. Cele 3,2 milioane € stranse la primul eveniment Wings for Life World Run, precum si sumele stranse in viitor si sponsorizarile acestui eveniment global de alergare, vor contribui la progresul spre indeplinirea acestui obiectiv final. Fiecare pas facut la Wings for Life World Run este un pas in directia cea buna – www.wingsforlifeworldrun.com

Editia din 2015 a Wings for Life World Run va avea loc pe 3 mai (14:00, ora Romaniei), simultan in 35 de locatii din toata lumea. Intra pe www.wingsforlifeworldrun.com pentru a afla mai multe si pentru a te inscrie. 100% din incasarile generate sunt directionate catre cercetarea afectiunilor maduvei spinarii.

Mai multe despre Fundatia Christopher & Dana Reeve

Fundatia Christopher & Dana Reeve este dedicata vindecarii leziunilor maduvei spinarii si finanteaza proiecte inovatoare de cercetare, pentru a imbunatati calitatea vietii celor afectati de paralizie, prin subventii, informatii si sprijin. Fundatia a lansat recent cel mai ambitios efort din istoria sa – The Big Idea – urmarind sa stranga 15 milioane $, pentru a trece la urmatoarea etapa a cercetarii stimularii epidurale. Ea se inscrie in cele 20 de standarde impuse de Better Business Bureau pentru raspundere caritabila si a primit Charity Seal din partea BBB. Pentru mai multe informatii, vizitati website-ul www.ChristopherReeve.org.

Ce este stimularea epidurala?

Stimularea epidurala presupune aplicarea continua a curentului electric, la frecvente si intensitati variate, in anumite locuri ale partii inferioare a maduvei spinarii. Implica introducerea unui dispozitiv pe dura maduvei lombare (stratul protector al sectiunii inferioare a maduvei spinarii), unde exista centrul de generare a miscarilor (engl. central pattern generator – CPG). Acest centru functioneaza ca un mic creier in interiorul maduvei spinarii si are capacitatea de interpretare a informatiilor senzoriale. Stimularea epidurala se foloseste pentru a activa circuitele nervoase din maduva spinarii, furnizand semnale care in mod normal ar veni de la creier.

Mai simplu, un stimulator este plasat in interiorul corpului si conectat la maduva spinarii. Stimulatorul este controlat de o telecomanda de marimea unui telefon. Cand stimulatorul este pornit, comenzi precum „misca-mi piciorul drept” au rezultate motrice reale. Intr-un fel, pulsurile electrice „trezesc” celulele nervoase din maduva spinarii. Pentru mai multe informatii despre stimularea epidurala si despre proiectul The Big Idea, viziteaza www.ReeveBigIdea.org. (comunicat: Red Bull Romania)