Abuzul de alcool - efecte, remedii si sfaturi

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Un studiu realizat in Germania la Institutul Central pentru Sanatate Mentala demonstreaza, din nou, efectele nocive ale consumului de alcool in mod abuziv asupra organismului uman. O echipa de cercetatori coordonati de Gabriele Ende, profesor de fizica medicala, au ajuns la concluzia ca abuzul de alcool poate avea ca efect micsorarea creierului. Din fericire insa, creierul se regenereaza si revine la dimensiunile normale imediat dupa stoparea consumului de alcool. Practic, in 14 zile dupa ce omul nu mai bea deloc alcool - cum spuneam, in mod abuziv -, creierul revine la dimensiuni apropiate de cele normale, inlocuind o mare parte din volumul pierdut.

Renunta la alcool si creierul se reface!

Regiune a creierului rezervata miscarii, cerebelul este printre primele zone care isi revin dupa renuntarea la alcool. „Am descoperit indicii care sustin ipoteza unei refaceri relativ rapide a creierului, dupa renuntarea la consumul de alcool, dupa doar 14 zile de abstinenta. Desi fenomenul de micsorare a creierului la alcoolici a fost descris si in alte studii, aceasta e prima cercetare care se concentreaza asupra efectelor pe care le are renuntarea la alcool asupra creierului”, a dezvaluit Gabriele Ende.

Studiu la centrul de dezintoxicare

La alcoolici, pierderile de tesut cerebral sunt asociate cu problemele de memorie, dificultati de concentrare si comportament impulsiv. Pentru a afla daca aceste pierderi sunt reversibile, in cercetarile lor, oamenii de stiinta din Germania au apelat la rezonanta magnetica (RMN), pentru a scana creierul a 49 de alcoolici dintr-un centru de dezintoxicare. Prima scanare a fost facuta in primele 24 de ore de abstinenta. Cea de-a doua a fost realizata doua saptamani mai tarziu. Dupa care s-au comparat rezultatele cu altele similare, obtinute de la 55 de persoane care nu consuma alcool.
Diferitele regiuni ale creierului se refac in intervale de timp diferite. De pilda, cerebelul si-a revenit la dimensiunea normala in doua saptamani de abstinenta. Din pacate insa, regiunile creierului implicate in procese cognitive mai complexe isi revin mai incet.