Gripa aviara, transmisibila prin tuse si stranut

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Chiar cu riscul de a infecta si de a ucide milioane de oameni, o tulpina mortala a gripei aviare a fost conceputa in laborator de oameni de stiinta olandezi, condusa de Ron Fouchier de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, unde virusul mutant se afla sub cheie. La finalul muncii lor de cercetare, acestia doresc sa publice detalii complete despre respectiva descoperire.

Tulpina H5N1 a gripei aviare, modificata

Fapt inedit - cercetatorii au fost capabili sa modifice tulpina H5N1 a gripei aviare, in asa fel incat acesta poate fi transmisa, cu usurinta, prin tuse si stranut, prin intermediul aerului. Anterior descoperirii cercetatorilor batavi, s-a crezut ca gripa aviara H5N1 poate fi transmisa intre oameni prin contact fizic foarte apropiat. Independent de activitatea echipei din Rotterdam, o a doua echipa, condusa de Yoshihiro Kawaoka si formată din cercetatori de la universitati din Wisconsin (SUA) si Tokyo (Japonia) ar fi condus lucrari similare, cu aceleasi rezultate ca si cele obtinute de colegii olandezi. Ceea ce releva cat de usor poate fi creat un virus fatal, printr-o combinatie de mutatii voite si modificari genetice aleatorii.

Arma biologica mortala in mana teroristilor?


Cercetatorii din Olanda au efectuat controversatul studiu, pentru a descoperi cat poate fi modificat genetic H5N1 intr-o tulpina foarte contagioasa de gripa umana. Conform opiniior profesorilor din Rotterdam, informatiile la care au ajuns vor fi vitale pentru dezvoltarea de noi vaccinuri si medicamente. Totusi, exista multe voci care acuza echipa coordonata de Ron Fouchier, cum ca, efectiv, a periclitat intregul mapamond, prin crearea unei forme extrem de periculoase de gripa, care ar putea fi eliberata din laborator. Nu in ultimul rand, opiniile contestatare arata cu degetul echipa din Rotterdam deoarece, prin descoperirea facuta, s-a creat o veritabila arma biologica, la care teroristii ar putea atenta.